Mi a baj a Manchester Uniteddel?

Manchester United: Donny van de Beek, a klub egyik legjobb nyári igazolása
Manchester United: Donny van de Beek, a klub egyik legjobb nyári igazolása

Ez egy olyan kérdés, amire mindenkinek van egy válasza és talán egyik sem lesz teljesen igaz, vagy legalábbis mindenkinek lesz egy kis igazsága. Az átigazolási szezon ad erre egy választ.

 

Fontos megemlíteni, ez a Manchester United képes volt az előző idényben a bajnokság harmadik helyén zárni. Viszont ez a Manchester United képes volt pocsékul kezdeni az idényt, majd kapkodva igazolni.

 

Nincs sportigazgató és emiatt van ez a kapkodás, emiatt nem látni, mit is akar a klub? Közben látszik, mit akar: fiatal játékosokat, akik kötődnek, vagy kötődni fognak a klubhoz, akik lelkesek, akikre hosszú távon lehet csapatot építeni.

És itt a probléma, az élsport nem mindig türelmes. Nehéz megtalálni az arányokat a jelen és a jövő között. Azt már láttuk, hogy a Manchester United a múltjából él, Sir Alex Ferguson intézmény volt, nem lehet pótolni, nem lehet egyik napról a másikra pótolni. Ráadásul a labdarúgás is változott annyit, hogy igenis, szükség van sportigazgatóra, aki képes átlátni a klub igazoláspolitikáját, képes identitáshoz illő játékosokat szerződtetni, olyan edzőt alkalmazni, amelyiknek fekszik a klub kultúrája, érti a sportnyelvet és nem csak gazdasági vonalról közelíti meg az egészet. Sokkal komplexebb lett a mai labdarúgás, mint volt 10-15 évvel ezelőtt, óriási a játékos-merítési lehetőség, apróságokon múlik, hogy egy csapat megtalálja a kirakós hiányzó darabját.

A Manchester Unitednél egyszerre látszik az egyensúlyozás a fiatal és az idősebb játékosok között. Látszik, hogy szinte nem tudnak olcsón igazolni és egy ilyen járvány okozta válság közepén nem is sikerült úgy igazolni, ahogy szerették volna. Hiszen nem költöttek 120 millió eurót Jadon Sanchóra.

A Manchester United a nyári átigazolási időszak egyik veszteseként van elkönyvelve, hiszen nem érkezett Jadon Sancho, akit már egy éve legalább üldöz a klub, de a Dortmund nem engedett az árból.

Nem érkezett középső védő, pedig úgy tűnik, hiányposzt, vagy legalábbis nem megfelelő a hátsó alakzat összetétele. Hiába van ott Maguire középen, nincs megbízható párja, ráadásul nincs rendben fejben a nyári történések miatt. Esetleg nem is feltétlenül a bal oldali középső védő posztján kéne játszania, inkább a jobb oldali poszt feküdne neki, kellene mellé párnak egy ballábas középső védő, de a nyáron nem érkezett a keretbe egy sem.

A védelem szélei is problémásak, Wan-Bissaka nem az a védő, aki képes bejátszani az egész jobb oldalt úgy, hogy még a támadásokat is segítse, a bal szélen pedig Luke Shaw egy nagy kérdés.

Sancho amúgy beleillene a klub filozófiájába, fiatal és angol, brit játékos. Viszont fontos kiemelni, akármennyire is el vannak alélve a szakértők Jadon Sancho játékától, a fiatalságának is köszönhetően, még nem olyan játékos, aki képes a nyakán cipelni a csapatot.

És ez a lényeg, a Manchester Unitedben egyelőre nem látni, ki az a személyiség, aki az edző hosszabbított keze lenne a pályán.

Ezt a szerepet olyan játékosoknak kellene átvállalnia, mint Paul Pogba, vagy Harry Maguire. Két olyan játékos, aki jelenleg nincs rendben. Paul Pogba az idény előtt átesett a koronavírus járványon, erőnlétileg nem lehet top állapotban, így a formája sem lehet abban. De Pogba amúgy sem az a játékos, aki egy teljes idényen keresztül képes magas szinten játszani. Ráadásul állandóan a Real Madridot és a Juventust emlegetik vele kapcsolatban és nem azt, hogy hosszú távon a Manchester United játékosa maradna. Aztán mindig az marad, inkább Mourinhót küldték el és nem őt, amikor komoly összefeszülés volt a felek között és Pogba igazán azóta sem bizonyította, hogy miért is érinthetetlen. Mert az emlegetett Real Madrid és a Juventus sem vitte el eddig, talán akkor, ha lejár a szerződése. Erre pedig jövő nyáron sor kerülhet. Nem véletlen, hogy Donny van de Beek érkezett a Manchester Unitedhez, ő az a játékos, aki a távozó Pogbát helyettesítheti. Az más kérdés, hogy van-e olyan szinten, mint a francia világbajnok, ez még nem derült ki, mert óvatosan dobja a mélyvízbe Solskjaer.

Harry Maguire rekordigazolás volt 2019-ben a védelembe. Annak ellenére, hogy nem tud mindig hibátlanul játszani, azért érezhetően változott a védelem minősége. Viszont a nyár neki sem alakult jól, volt a görögországi verekedős ügye, ami biztosan megviselte lelkileg, ami a teljesítményére is kivetülhet.

Összességében olyan érzése van a szurkolónak, hogy a Manchester Unitedet megviselte a járvány. A vezetők nem tudták jól kezelni az átigazolásokat, hiszen Van de Beek ugyan korán érkezett, de nem tudták nyíltan eldönteni, kell nekik Jadon Sancho vagy sem. Érzésre, a Dortmund bolondot csinált belőlük. De közben a németek nem árultak zsákbamacskát, már a nyári felkészülés elején bejelentették, nem eladó a játékos, a Manchester United pedig úgy tűnt, mintha még október ötödikén is reménykedett volna. Ennek a reménykedésnek a vége pedig kapkodó igazolások lettek. Bejelentették a nemzetközi átigazolási időszak záró napján Cavanit, Tellest, Pellistrit és Amad Diallót.

A kapkodásra jellemző, hogy Cavani tipikusan vészeset megoldás, hiszen egy 33 éves támadóról van szó, aki ugyan elképesztően gólerős, de már akár tavasszal is meg lehetett volna állapodni vele, mivel bejelentette, nem fog hosszabbítani a PSG-vel. Igaz, hogy a Manchester United is Sanchóban gondolkodott, de egy ilyen szintű klubnak nem gondolkodnia kell Sanchóban, ha az edzőnek ő a fő álma, hanem le kell rá csapni. Így jött Cavani egy, max két évre, aki szintén bizonytalan volt, hiszen nem véletlenül lehetett vele kapcsolatban hallani a Real Madridot és az Atletico Madridot is.

Alex Telles viszont jó igazolásnak tűnik, hiányposzt az a bal szél, a brazil védő a Porto erőssége volt és viszonylag jó áron érkezett, nem egy túlárazott játékosról van szó. A 27 évével meghatározó játékos lehet a bal oldalon.

Facundo Pellistri a hírek szerint 10 millió euróért érkezett, egy 18 éves uruguayi jobbszélsőről van szó. Ő jött végül Jadon Sancho helyett. Vele egy probléma van, hogy azért is akart szélsőt igazolni a Manchester United, hogy ne a 19 éves Mason Greenwood legyen az egyetlen minőségi játékos a szélen, akinek ez nagy teher. Így Greenwood még korelnök is lett azon a poszton. Viszont Pellistritől nagy fejlődés várható, hosszú távon jó befektetésnek tűnik a Penaroltól érkező támadó.

Amad Diallo is a jobb szélre érkezett az Atalantától, de mivel nincsenek még rendben a munkavállalási papírjai, így csak januárban lesz a klub játékosa. Az elefántcsontparti játékos is nagy ígéret, az Atalanta felnőtt csapatában sem lehetett még nagyon látni őt, ehhez képest a 21 millió euró, ami még meg is duplázódhat, soknak tűnik.

Közben Pellistri és Diallo átigazolása nem kapkodós szerződtetés. A hírek szerint már régóta figyeli őket a klub. Egy gond lehet velük, finoman szólva sem valószínű, hogy azonnali erősítést jelentenek, mint jelentett volna Jadon Sancho.

A nyári átigazolási szezonra rányomja a bélyegét a Jadon Sancho ügy, nem sikerült megszerezni az elsőszámú kiszemelt játékost, ami kapkodást hozott. A jobb szélre érkező Pellistrinek szoknia kell az angol bajnokságot. Van de Beek sem lesz rögtön kezdő, viszont szép lassan kiszoríthatja Pogbát és hosszú távon nagy erőssége lehet a csapatnak. A játéka több mint biztató. Viszont Cavani és Telles személyében azonnal bevethető játékosok is kerültek a keretbe, akik erősítést jelentenek ugyan, viszont a riválisok igazolásait figyelve, hátrányba került a Manchester United a Bajnokok Ligáját jelentő helyezésekért folytatott küzdelemben.

A Liverpool képes volt két bizonyítottan jó játékost igazolni, és a kezdeti rossz rajt ellenére is valószínű, hogy bajnokesélyes lesz idén is Klopp legénysége. Ugyan a Manchester City igazolt védőt, mi mást…, és ugyan Pep Guardiola varázsa mintha megkopott volna, ennek ellenére egyik esélyese marad a városi rivális a bajnoki címért folytatott harcban. A City fő problémája továbbra is a Bajnokok Ligája szereplés és az, hogy az egyenes kieséses szakaszban Guardiola nem tud átlépni az árnyékán és mindent túlgondol. De a bajnokságban folyamatosan hasítanak. A Chelsea az előző szezonban eltiltás miatt nem igazolhatott új játékost, most Lampard kiélhette magát a piacon és elköltött 200 millió eurót. A Tottenham reális igazolásokkal alakított ki olyan keretet, amely egyértelműen top4-es esélyeket jelent a Spurs számára. Ráadásul Mourinho csapata 6-1-re nyert az Old Traffordon és jelezte, máshol jár a két csapat felkészülése. Az Arsenal stabilizálta a csapatát, a védekezés egészen biztosan sokat fog javulni erre a szezonra az új játékosoknak köszönhetően, aminek a támadósor csak örülhet. Az Everton pedig James Rodriguez személyében világsztárt igazolt, de Ancelotti kicserélte a teljes középpályát, aminek köszönhetően reálisan is a top4-be kerülésre ácsingóznak.

Persze mindez semmit sem jelent, hiszen Solskjaer tavaly is a semmiből vitte be a dobogóra a csapatot. Egyszerre egyensúlyoz a csapat a középcsapattá válás és egy negyedik hely között, a dobogó idén elképzelhetetlennek tűnik. Persze még várjuk ki azt a karácsony utáni időszakot, amikor hullanak a csapatok rendesen és kezd körvonalazódni, kik is számítanak igazán esélyesnek.

De az is sok mindent elárul, hogy a szakértők szerint benne van a levegőben egy edzőváltás is, az első elbocsájtott edző egyike lehet Solskjaer, akit Pochettinóval riogatnak. De azért halkan érdemes feltenni a kérdést, ha nem hisznek benne, akkor miért nem cseréltek már nyáron, hogy a helyére szánt új edző alakíthasson a kereten?

Ennek a keretnek a veszélye sajnos az, hogy a bajnoki címre túl fiatal és tele van lyukas poszttal. A meghatározónak szánt játékosok még túl fiatalok, a rutinosabbakról kiderült, hogy nem rendelkeznek azzal a tulajdonsággal, hogy a nyakukra vegyenek egy ennyire fiatal és kialakulatlan keretet. A nyári átigazolások nem arra utalnak, hogy sikerült beölteni minden hiányposztot. Az utolsó napon való igazolások tömkelege, pedig átgondolatlanságot jeleznek.

 

Molnár Gábor

Tags: